سلام سلام ☁️
چه جااالب منم داشتم دیروز به همین فکر میکردم.
البته اینجا همه استادم اما من هم با اجباره تفکرات خودم رو میگم…
که خب ابرها جان اگر امروز جمع کردی و فردا بچه خرج کرد و نفهمید با پولا چیکار کنه چی؟
اگر مثل فلانی و فلانی، پولارو به فنا داد، یا اگر در مسیر بدی خرج کرد چی؟!
بعد این اومد به ذهنم که چی میشه که بعضیها نسل به نسل قوی تر میشن؟! مثلا میبینی بعضی ادیان خاص، چرا اینقدر وضع مالی خوبی دارن در سراسر دنیا؟
☁️بعد خودم به خودم اینطور جواب دادم
با «انتقال اطلاعات و تجربه» میشه به این مورد دست پیدا کرد.
اگر پدر و مادری دانستههاش رو به بچههاش منتقل کنه و بهشون روش زندگی رو یاد بده، این روش کم کم در بچهها هم رخنه میکنه.
برای مثال کتاب داستانی به نام «یک داستان محشر» دقیقا فرهنگ مدیریت مالی رو در یکی از این ادیان نشون میده.
از امام علی حدیث داریم که «به گفته بنگر نه به گوینده آن»
مهم نیست ما اون پیروان دین رو قبول داریم یا نه.
مهم حرفیه که دارن میزنن.
مثلا اونا به بچههاشون از کوچیکی یاد میدن که وقتی پول اومد دستت، همون اول ۵۰درصدش رو بردار برای خرج هایی که لازم داری. ۳۰درصد برای سرمایه گذاری،۲۰ درصد پس انداز و ۱۰ درصد رو ببخش به نیازمند.
اگر اون ۵۰ درصد که برای خرج برداشتی، کفاف هزینه هات رو نمیده، پس درآمدت رو باید بالا ببری.
حالا اینو با خوندن داستان های مختلف، با تعریف کردن تجربیات زندگی خودمون، تجربیات زندگی اطرافیان میتونیم له بچه انتقال بدیم.
✨حتی خیلی خیلی مهمه که به بچه بگیم «این چیزها رو بعدا برای بچههات بگو و بذار اونا هم بدونن. منم اینا رو از خانواده باد گرفتم» یعنی به بچه هم مدیریت مالی یاد بدیم، هم انتقال اطلاعات رو.✨
داستان های همین تاپیک رو من وسط زندگی روزمره با زبان کودکانه به بچههام میگم. اینا قطعا اثرگذاره.
☁️دوم اینکه اجازه بدیم بچه ها وقتی به سنی رسیدن که دیدیم میتونن، مدیریت مخارج رو انجام بدن.
مثلا بگیم مدیریت شوینده ها با یکی از بچهها
مدیریت خوراکی ها با یکی دیگه.
اگر منه مادر، خودم مدیریت خرج ها رو انجام بدم و بچههام ندونن چه خبره. فقط مامان رو مسئول مدیریت خرج بدونن و درکی از خرجها نداشته باشن، این یعنی هیچجا «سعی و خطا نکردن»
همین سعی و خطایی که نکردن رو میبرن در زندگیشون و سالها اشتباههاشون رو تکرار میکنن…. اونجا دیگه ما نمیتونیم راهنماییشون کنیم. زندگی خودشونه و خودشون تصمیم میگیرن.
گاهی هم باید دست بچه رو باز گذاشت که خطا کنه.
مثلا خریدِ الکی برای بچه لازمه.
دختر من مدتی شروع کرد به فیجت خریدن. بعد متوجه شد چقدر به درد نخور هستن.
هیچ عیبی نداره اگر خرجی خطرناک نیست، اجازه بدیم بچه کمی خرج الکی داشته باشه و اشتباهش رو بفهمه.
مثلا ما پول غذای بیرون زیاد میدادیم. وقتی فهمیدیم در یک ماه ۷ میلیون پول غذای بیرون دادیم، همه متوجه اشتباهمون شدیم و سعی کردیم برسه به ۱تا۲ میلیون نهایتا.
☁️زحمت کشیدن بچه برای پول هم مهمه.
اینکه پسر من ماست بزنه و بفروشه و کلا ده تومن سود کنه، ارزشمنده.
این باعث میشه ده تومن رو پول حساب کنه و به نظرش بیارزش نباشه.