زن در آموزه های قرآنی(۴۱).
بسم الله الرحمن الرحیم.
به نام خداوند بخشنده و مهربان.
آیات ۷ تا ۱۴ سوره نساء، صفحات ۷۸ و ۷۹ قرآن.
عنوان: جمع بندی آیات ارث
همانطور که گفته شد این آیات در خصوص ارث است. البته با تاکید بر محوریت ارث زنان. زن در قالب مادر، همسر، دختر، خواهر و کلاله.
با توجه به مباحث مطرح شده در شماره های ۲۷ تا ۴۰، موارد زیر بطور خلاصه قابل استنتاج هستند.
۱- زنان همانند مردان از متوفی ارث می برند. گاهی در جایگاه فرزند، زمانی در موقعیت مادر، و زمانی در کسوت همسر و خلاصه گاهی هم در قالب خواهر و خواهرزاده.
۲- اگر مال الارث کم باشد هیچ کس و از جمله زنان، از ارث بردن حذف نمی شوند.
۳- معیار یا واحد سنجش و تقسیم میراث در دایره اقربا، حق السهم دختر است و نه پسر.
۴- در مواردی سهم الارث زنان از مردان کمتر است. اما امروزه بعضی از مراجع دینی ارث زن و مرد را مساوی اعلام کرده اند.
۵- در اهمیت حق الارث زنان همین بس که خداوند با گفتن "یوصیکم الله"(خدا به شما سفارش و توصیه می کند)، خدا خود وارد میدان شده است. از طرفی عبارات "فریضه من الله"(واجب و قطعی از طرف خداست) و " تلک حدود الله"( این خط قرمز خداست) موارد دیگری هستند که بر اهمیت موضوع ارث زنان، از دید خداوند صحّه می گذارند. عبارات دیگری که در خصوص زنان بکار گرفته شده است "الله یبین لکم"(خدا برای شما بیان می کند) و "الله یفتیکم"(خدا فتوا می دهد) می باشد که در آیات ۱۲۷ و ۱۷۶ سوره نساء هم آمده است و باید به آن هم توجه داشت.
۶- زن استقلال مالی دارد چون دیگران از او ارث می برند.
۷- فرزند هم متعلق به زن و هم به مرد است. بر خلاف تصور عامه مردم که فرزند را از آن مرد می دانند.
۸- بیان احکام ارث با پشتوانه بشارت ها و انذارها، پاداش ها و تنبیهات اخروی همراه هست. یا رعایت احکام می کنی پس فوز عظیم خواهی داشت. یا رعایت نمی کنی پس عذاب مهین در انتظارت هست.
۹- وصیت نباید ضرر رسان باشد. بخصوص به ضرر به زنان و یتیمان نباشد.
۱۰- هر جا سخن از زن بمیان می آید خداوند خود میداندار صحنه می شود. یعنی خداوند با عباراتی که بعضا هم تنها در خصوص زنان در قرآن بکارگرفته شده اند به تبیین موضوع می پردازد. گویی خداوند می فرماید در خصوص زنان با من طرف هستید پس حواستان جمع باشد. بعبارت دیگر خداوند موضوع زنان را از هر نوعی که باشد به پیامبر واگذار نکرده است. بهمین خاطر از عبارتی از قبیل
یوصیکم الله
فریضه من الله
حدودالله
الله یفتیکم
یریدالله
یجعل الله لهّن سبیلاً
یجعل الله فیه خیراً کثیراً
کتاب الله علیکم
قد سمع الله(آیه ۱ سوره مجادله)
یحادون الله و رسوله (آیه ۵ سوره مجادله).
لا تدری لعل الله یحدث بعد ذلک امراً(آیه ۱ سوره طلاق)
و من یتّق الله یجعل له مخرجاً(آیه ۲ سوره طلاق)
و من یتّق الله یجعل له من امره یسراً(آیه ۴ سوره طلاق)
ذلک امر الله(آیه ۵ سوره طلاق)
یبین الله و... استفاده کرده است.
جملات و عبارات تشویقی و تهدیدی هم کم نیستند.
استفاده فراوان از
اتقوا ربکم،
اتقواالله،
ان الله کان علیکم رقیباً،
حوباً کبیراً،
قولاً معروفاً،
قولاً سدیداً،
هنیئاً مریئاً،
فوزالعظیم،
عذاب مهین،
اثماً مبیناً،
میثاقاً غلیظاً،
یعظّم له اجراً،
۱۱-. نتیجه.
ای مسلمانان زن ستیز ، آیات قرآن را در خصوص زنان ببینید. بیدار شوید و با تغیر نگاه به زنان موجب رشد و تعالی آنان شوید.