مدرک زبان
من تو این بخش فقط در مورد ۳ مدرک اصلی صحبت می کنم: تافل، آیلتس و جی آر ای (GRE)
مدارک زبان متنوع هستند و تعدادشون در چند سال اخیر زیادتر شده. بعضی دانشگاه ها شاید مدرک زبانی به غیر از سه مورد بالا رو قبول داشته باشن (مثلا مدرک زبان دولینگو رو چند وقت هست بعضی دانشگاه ها می پذیرن)، اما چون این موارد استثنا هستند و هنوز که هنوزه به طور وسیع ازشون استفاده نمیشه توی این توضیحات کلی نمی یارم.
مدرک تافل
من به شخصه تافل رو بیشتر از بقیه دوست دارم و باهاش راحت ترم و خودمم همین آزمونو دادم. این آزمون ۱۲۰ نمره داره که نمراتش به طور مساوی بین ۴ مهارت خواندن، صحبت کردن، نوشتن و شنیدن تقسیم شده (یعنی هر بخش ۳۰ نمره). سعی کنید حتما نمره تون به بالای ۹۰ برسه (نمره خوب که به درد رقابت بخوره معمولا بالای ۱۰۰ هست)، نمرات پایین تر از ۹۰ برای رقابت چندان قابل توجه نیستن.
آزمون IBT یا کامپیوتری تافل با ورژن آیلتس یکسری تفاوت هایی داره. اینکه شما آیلتس رو انتخاب کنید یا تافل باید بر این اساس باشه که ببینید با کدومش راحت ترید. ۹۹.۹۹٪ دانشگاه های دنیا هر جفتش رو قبول دارن. حالا اگر از شانستون سراغ دانشگاهی رفتید که فقط یکیش رو قبول داشت دیگه تکلیف معلومه: همون آزمون رو میدید.
برگردیم به تافل...
یکی از اصلی ترین تفاوت های تافل با ایلتس در بخش اسپیکینگ یا صحبت کردنه. در آزمون آیلتس شما با یک شخص حقیقی صحبت می کنید و اون فرد در انتهای مکالمه نمره شما رو ثبت می کنه. بدی این حالت اینه که خیلی از مصاحبه کننده های آیلتس در ایران، انگلیسی، زبان مادریشون نیست. مثلا اهل هند هستند و بنابراین لهجه دارن موقع صحبت کردن و این لهجه گاها می تونه غلیظ باشه و روی عملکرد شما (مخصوصا اگر استرس هم داشته باشید) تاثیر بزاره. در تافل شما با یک شخص مصاحبه نمی کنید. بلکه توی یک میکروفون حرف می زنید و صدای شما ضبط، برای مرکز ارسال و اونجا نمره دهی میشه. این حالتم می تونه معایب خودش رو داشته باشه: مثلا ناخواسته آروم توی میکروفون حرف بزنید یا اصلا مشکل فنی ای وجود داشته باشه و صدا درست ضبط نشه و مثلا خش بیفته روش و این جور چیزا. بعضیا هم ممکنه کلا معذب باشن که برای آزمون توی میکروفون حرف بزنن. به هر حال باید همه اینارو پیش خودتون بررسی کنید قبل انتخاب آزمون مناسب.
از دیگر تفاوت های این دو آزمون در اینه که سوالات تافل اکثرا چند گزینه هستند، در حالی که آیلتس تنوع بیشتری در نحوه پاسخ دهی داره (پاسخ کوتاه، پر کردن جای خالی و ...).
در ضمن آیلتس مدت زمانش کوتاه تر تافله (آیلتس: ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه، تافل ۴ ساعت).
در مورد تافل به طور خاص (منابع، سوالات هر یک از بخش های ریدینگ، لیسنینگ، رایتینگ، و اسپیکینگ، نحوه پاسخ گویی به این سوالات و تکنیک های پاسخ گویی) بعدا چند تاپیک کارگاه مانند مفصل می ذارم (در مورد آیتلس نمی تونم متاسفانه چون خودم این آزمون رو ندادم اما منبع معرفی خواهم کرد).
اما الان اگر بخوام دونه دونه هر بخش رو باز کنم عملا وارد جاده خاکی میشیم و از بحث اپلای دور.