2777
2789

سلام دوستان!
یه فاصله طولانی بین این تاپیک و تاپیک های قبلی ایجاد شد، به دلیل مشغله های زیاد. اما حالا وقتشه که کم کم این سلسله تاپیک های مهاجرتی رو به پایان برسونیم. حداقل این سری اول رو. دو تاپیک دیگه باقیمونده. تاپیک بعدی رو فردا می زنم و تاپیک آخر رو هم روز چهارشنبه، ۱۷ فروردین: یعنی دقیقا روزی که بالاخره ایران رو به مقصد ژاپن ترک می کنم. تاپیک آخر هم به همین مناسبت به طور کامل به بورسیه مونبوشو ژاپن و مراحلش اختصاص داره.

خب بریم سراغ تاپیک پنجم..

در چهار تاپیک قبل بحث مربوط به موارد رزومه رو به پایان رسوندیم.

فهرست مباحث قبلی:

مقدمات اپلای
تاپیک مهاجرت تحصیلی (۱)

معدل و مدرک زبان
تاپیک مهاجرت تحصیلی (۲)

مقالات پژوهشی
تاپیک مهاجرت تحصیلی (۳)

سایر موارد رزومه
تاپیک مهاجرت تحصیلی (۴)

و حالا در این تاپیک قراره بحث مهم دیگری رو باز کنیم:

اینکه بالاخره، بعد از تمام این زحمات
اصلا چطور استاد پیدا کنیم؟
به چه شیوه بهشون ایمیل بزنیم؟
و چه زمااانی این کار رو انجام بدیم؟

I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned!

قبل از هر کاری شما اول باید یک رزومه یا CV بنویسید.

رزومه شامل این موارد میشه:
۱. مشخصات شخصی:
اسم
شماره تماس
ایمیل
لینک وبسایت، گوگل اسکالر، لینکدین، ریسرچ گیت و...
عکس پرسنلی

۲. مدارک تحصیلی
مدرک هر مقطع دانشگاهی + سال شروع و پایان + اسم رشته+ اسم دانشگاه+ معدل

۳. سوابق پژوهشی
اسم تک تک مقالات به حالت رفرنس. فرمت رفرنس به خودتون بستگی داره ولی باید شامل این موارد بشه:
اسم نویسندگان
اسم مقاله
اسم ژورنال
سال
شماره ژورنال
شماره صفحه

این کار رو برای تک تک مقالات انجام بدید: اول مقالات ژورنالی انگلیسی، بعد مقالات کنفرانسی انگلیسی، بعد مقالات ژورنالی فارسی، بعد مقالات کنفرانسی فارسی.

سپس پروژه کارشناسی و پایان نامه (عنوانش، نویسنده اش، اسم استاد راهنما، سال انتشار، دانشکده و دانشگاه)

سپس کتب تالیفی یا ترجمه شده به همون شکل بالا (اگر فقط در بخشی از کتاب مشارکت داشتید همون بخش رو نام ببرید)

۴. سوابق کاری
عنوان سمت+ سال شروع و پایان

۵. موارد متفرفه
نمره مدارک زبان
ثبت اختراع
دوره های آموزشی سپری شده
نرم افزار های تحت تسلط
و...

در نگارش رزومه خلاقیت برای ایجاد جاذبه حرفه ای مهمه. مثلا من یه مورد رزومه دیدم که طرف به جای اسم نرم افزار ها، آیکون اون ها رو به رزومه اش اضافه کرده بود و رزوم در عین حرفه ای بودن جذابیت بیشتری داشت. 

از نوشتن جملات بلند بالا و توصیفی در رزومه خودداری کنید. رزومه بهتره تیتروار و خلاصه طور نوشته بشه. چون خیلی وقتا نگاه بی حوصله و مختصر  استاد به رزومه شماست که تعیین می کنه ایا رضایتش رو جلب می کنید یا نه. به این پدیده تو ادبیات داستانی "قلاب" گفته میشه. وقتی دارد یک کتاب فروشی میشین و دریایی از کتاب ها پیش روتون قرار داره، نویسنده هر کدام فقط چند ثانیه فرصت داره با متن جذاب پشت جلد شما رو تشویق به خرید کتاب بکنه...این همون قلاب نویسنده اس.
در مورد بحث خودمون هم، رزومه، همون قلاب شماست.

پس در نگارشش زمان و حوصله کافی صرف کنید.

I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned!

چه زمانی برای اپلای اقدام کنیم؟

قبل از اینکه من این بخش رو شروع کنم، باید بگم زمان اقدام برای اپلای تابع فاکتور های زیادی هست. خیلی بستگی داره شما از چه طریقی اپلای می کنید و مقصدتون کجا هست. اگر برای بورسیه های از پیش تعیین شده اپلای کنید خیلی هاشون ددلاین خاص خودشون رو دارن که بر اون اساس عمل می کنید. مثلا همین بورسیه ژاپن که من براش اقدام کردم ددلاینش معمولا تو اردیبهشت هست. متقاضیا باید از اواخر فروردین مرتب سایت سفارت رو چک کنن تا به محض اپدیت شدن ددلاین، باخبر بشن و اقدام کنند‌. در این حالت مراحل بعدی هم تابع ددلاین ارائه شده از طرف خود مسئولان بورسیه است و زمان اعزام هم همینطور.
در همچین شرایطی برنامه ریزی زمانی خیلی خاصی از جانب دانشجو لازم نیست و ددلاین ها پیشاپیش تعیین شده اند. در صورت قبولی تاریخ وارد شدن به کشور مقصد هم (به طور دقیق روز و ساعت) توسط خود ارائه دهنده بورسیه مشخص میشه. معمولا (در شرایط غیر کرونایی)، برای این بورسیه، از زمان شروع اپلای تا اعزام، تقریبا ۱ سال زمان نیاز هست. (یعنی اردیبهشت متقضیان شروع به اپلای می کنند و قبول شدگان فروردین سال بعد عازم هستند).

اما همیشه ددلاین های زمانی به این راحتی تعیین نمیشن.
خیلی وقتا دانشجو به طور خود جوش قصد تماس با اساتید و گرفتن پذیرش و فاند رو داره. در این حالت که رایج ترین نوع اپلای هم هست، وقت شناسی تو موفق بودن پروسه اهمیت زیادی داره.

شما حداقل ۱۰ ماه تا یک سال قبل از شروع سال تحصیلی مورد نظر باید اپلای کنید. یعنی اگر قصد دارید پاییز ۲۰۲۳ وارد دانشگاه مقصد بشید، بهتره از اواخر تابستون ۲۰۲۲ ایمیل زدن به اساتید رو شروع کنید. اگر زودتر از این زمان ایمیل بزنید، احتمال نادیده گرفتن ایملیتون یا دریافت جواب ناامید کننده زیاده، چون هنوز وضعیت گرنت و فاند اساتید، و سهمیه دانشجوهایی که می تونن قبول کنن برای سال جدید معلوم نشده. در نتیجه ممکنه کلا جوابی ندن، یا بگن که فعلا دانشجو جدید قبول نمی کنند و یا دیگه در ایده آل ترین حالت، اگر از رزومه تون خوششون بیاد، ازتون دعوت کنند یکی دوماه بعد دوباره باهاشون تماس بگیرید. 

اگر هم دیرتر از این زمان اپلای کنید، احتمالا در رقابت با خیل زیادی از دانشجوهای زبر و زرنگی گیر می کنید که زودتر آستین ها رو بالا زدند و پاشنه در ایمیل استاد مدنظر شما رو از جا درآوردن. پس وقت شناس تو شروع مکاتبه با اساتید اهمیت زیادی داره.

یه تجربه بگم بهت. الان که دارم اینجا می نویسم کاملاً رایگان، ولی نمی دونم تا کی رایگان بمونه. من خودم و پسرم بدون هیچ هزینه ای یه نوبت ویزیت آنلاین کاملاً رایگان از متخصص گرفتیم و دقیق تمام مشکلات بدنمون رو برامون آنالیز کردن. من مشکل زانو و گردن درد داشتم که به کمر فشار آورده بود و پسرم هم پای ضربدری و قوزپشتی داشت که خدا رو شکر حل شد.

اگر خودتون یا اطرافیانتون در گیر دردهای بدنی یا ناهنجاری هستید تا دیر نشده نوبت ویزیت 100% رایگان و آنلاین از متخصص بگیرید.

آداب ایمیل زدن به سوپروایز مد نظر

۱. عنوان
من خداییش باورم نمیشد دانشجوهایی باشن که عنوان ایمیلی به این مهمی و سرنوشت سازی رو چیزی مثل hi بزارن! اما هم نشینی چند ساله با دیگر دوستان علاقمند به اپلای ثابت کرد که اتفاقا اشتباه رایجیه!!
آخه hi؟؟؟
شما وقتی همچین عنوان رندومی رو به کار می برید دوتا فکر بیشتر به ذهن استاد مورد نظر خطور نمی کنه: یا فکر میکنه اونقدر از مرحله پرت هستید که هنوز نمی دونید چطور ایمیل اپلای بزنید، یا خیلی راحت فکر میکنه ایمیل پیش روش اسپمه!

عنوان ایمیل باید مشخص و بیان کننده خواسته اصلی شما باشه. مثلا:
Prospective Ph.D. student for .... course/position.
یا چیزی مشابه این.

۲. بدنه ایمیل
کم گفتن و گزیده گفتن مهم ترین اصله.
ایمیل طولانی باشه استاد خوابش می بره. نمیخونه و سرسری رد میشه. استادا سرشون شلوغه و هفته هزارتا از این ایمیلا دریافت می کنن. اصل مطلب رو بگید و خلاص.
تو ۲ خط خودتون رو معرفی کنید. تو ۲خط خواسته تون رو بگید. تو یه پاراگراف توضیح بدید چه ارتباطی کار شما به کار اون استاد داره، از کجا میشناسینش و چرا محلق شدن شما به تیم ریسرچش منافع مشترک داره.
در نهایت فایل پی دی اف رزومتون رو آپلود کنید.

در مورد فاند هم تو ایمیل اول حرفی نزنید.

اگر یک هفته گذشت و جوابی دریافت نکردید یک ایمیل ریمایندر یا یادآور بزنید و اگر باز هم جواب نگرفتید دیگه بیخیال اون استاد بشید.

نباید ها:

۱. ایمیل تمپلیت (کلیشه ای و تکراری) نفرستید.
ایمیل تمپلیت چیه؟
بزارید یه مثال خیلی آشنا بزنم: دیدید یه وقت براتون پیامک میاد که شما برنده خوش شانس فلان مسابقه هستید.
زننده این پیامکهای تبلیغاتی سعی دارن این حس رو به شما منتقل کنن که این پیامک به طور خاص فقط و فقط برای شما ارسال شده و شما اون یک در هزار خوش شانس هستید. اما همه ما می دونیم هزاران نفر دیگه هم عین همین پیام رو دریافت کردن و شما منحصر به فرد نیستید.

ایمیل تمپلیت هم دقیقا حکم همون پیامک تبلیغاتی رو داره. بعضیا به زعم خودشون زرنگی به خرج می دن و یه ایمیل کلیشه ای و یکسان رو به صدتا استاد می فرستن که مضمونشون هم یه سری کلیات نامشخصه: من واقعا دلم میخواد با شما کار بکنم. مقالاتتون رو مطالعه کردم (بدون اشاره به جزییات یا مقاله ای خاص) و به شدت مشتاقم که ارشدم/ دکترام رو زیر نظر شما بخونم.

غافل از اینکه همه استادا این طور ایمیل های کلیشه ای رو تشخیص می دن و می دونن برای صدنفر دیگه هم فرستادید. ۹۹.۹۹٪ مواقع درجا شما رو ریجکت می کنن.

ایمیلی که برای هر استاد می فرستید باید خاص همون استاد باشه. قابل کپی پیست کردن و ارسال به استاد دیگه نباشه. شما عملا باید وقت بگذارید و بک گراند تک تک اساتید مورد نظرتون رو مطالعه کنید و مناسب ترین ها رو انتخاب کنید. کار زمان بریه اما خب اپلای کار زمان بر و دشواریه. نکته قضیه همینه. از هر مرحله سرسری عبور کنید شانس خودتون رو کاهش می دید. 

۲. همزمان به اساتید یک دانشکده ایمیل نزنید.

اساتید درباره این چیزا با هم حرف می زنن و اگر بفهمن همزمان از همکارانشون هم درخواست پذیرش کردید شما رو ریجکت می کنن چون این نشون میده شما درباره کار با یه استاد خاص جدی نیستید و صرفا دنبال جواب بله هستید. حالا از هر کسی که شد. این تصویری نیست که شما بخواید از خودتون به نمایش بگذارید. پس دقت کنید اگر استاد یک دانشکده شما رو ریجکت کرد یا بی جواب گذاشت، بعد سراغ دیگر اساتید همون دانشکده برید.

بعد از ایمیل زدن انتظار چه چیزی رو داشته باشیم؟

به جز افرادی که خوش اقبالی میارن و با همون ایمیل اول یا دوم از یه استاد اوکی می گیرن، بقیه باید با همچین روتینی دست و پنجه نرم کنن:
از هر ۱۰۰ تا ایمیلی که به ۱۰۰ تا استاد بفرستید، ۸۰ تاشون جواب نمی دن.
ده تا شون با جواب ریجکتتون می کنن.
۵ تا شون به شما ایمیل تمپلیت می زنن!! (بله استادا هم بعضی وقتا این کارو می کنن!) و میگن که برید تو سایت اپلای بکنید ولی هیچ علاقه خاصی به رزومه شخص شما نشون نمی دن و حرفی از سوپروایزر شما شدن نمی زنن.
۵ نفر ممکنه به شما جواب مثبت بدن. فقط ۵ نفر از ۱۰۰ نفر!!
و شما باید هر چی در چنته دارید بزارید برای قبولی گرفتن از یکی از این حدودا ۵ نفر!

پس همانطور که می بینید پروسه اپلای زمان بره و حوصله زیاد می خواد. یه نکته جالب دیگه هم که میشه یادآور شد اینه که چطور از یه وکیل مهاجرتی یا موسسات مهاجرتی انتظار دارید بشینن با حوصله و مسئولیت پذیرانه این پروسه رو برای شما انجام بدن؟
معلومه که انجام نمی دن.
معلومه که ماستمالی می کنن و در ازاش فقط خدادتومن پول از شما می گیرن. 
پس یادتون باشه تو پروسه اپلای کسی برای شما دلسوزتر از خودتون نیست. وقت و حوصله بزارید و این کار ها رو خودتون انجام بدید.

و اینم بحث مهم مکاتبه با اساتید.

در تاپیک بعدی بحث فاند (بورسیه، فلوشیپ، TA، RA و...)+ بحث مهم ویزای تحصیلی رو توضیح می دم.

موفق باشید