2777
2789

سلام دوستان
در این دو سال و خورده ای که عضو نی نی سایت بودم (و یک سال قبل تر از اون به عنوان خواننده خاموش)، متوجه شدم که به طور میانگین حداقل روزانه ۴ یا ۵ تاپیک مهاجرت در این سایت زده میشه.

از اونجایی که خودم شاید نزدیک ده سالی بود که دغدغه مهاجرت رو داشتم و پروسه اپلای، گرفتن بورسیه و ویزای تحصیلی رو به طور کامل انجام دادم، کاملا دغدغه این دوستان رو درک می کردم (برای اطلاع، من بورسیه دولتی از کشور ژاپن، برای مقطع دکترا گرفتم. بدیهی هست ک ممکنه دوستان به کشور های دیگری، مقاطع دیگری و انواع دیگری از بورسیه علاقمند باشند اماااا مسیر کلی یکی هست و هدف من اینه که اون خط مشی کلی رو ترسیم کنم).

خیلی وقتا سعی کردم تو تاپیک های مهاجرت تحصیلی راهنمایی بدم ولی این تاپیکا معمولا از روی هوس آنی زده می شدن، دوام چندانی نداشتن و بعد هم بین سه هزار و خورده ای تاپیک مشابه گم می شدند. 

همیشه دوست داشتم اطلاعاتی رو که توی چند سال تحقیق و دو سال تجربه عینی خودم بدست آوردم، مرتب کنم و در اختیار دوستان علاقمند قرار بدم تا یه راهنمای کلی براشون باشه.

طبیعتا اطلاعات من محدوده، منحصر به شرایط خاصی هست و ممکنه دوستان دیگه ای که تو این سایت هستند و اپلای کردن تجربیات متفاوت یا مشابه دیگه داشته باشن که من تشویقشون می کنم که اونا هم اطلاعاتشون رو مرتب کنن و در اختیار دوستان قرار بدن.

این بحث خیلییییی گسترده است و نمیشه همش روی توی یه تاپیک مطرح کرد. من در نظر دارم یه سلسله تاپیک بزنم و یکسری اطلاعات کاربردی رو پیرامون مقاطع مختلف (بیشتر ارشد و دکترا) با تمرکز بر کشورهای مختلف بزارم.

این تاپیک اول پیرامون کلی ترین کلیات اصلی فرایند اپلای هست

I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned!

واژه اپلای یعنی درخواست دادن و تقاضا دادن برای یک موقعیت یا فرصت. در فرایند اپلای تحصیلی هدف اینه که به یک یا چند دانشگاه درخواست بدید تا بعد از بررسی رزومه تحصیلی شما، در صورت واجد شرایط بودن، بهتون اجازه تحصیل در اون دانشگاه داده بشه.

این روند حالت های متنوع بسیاری داره، ولی یکی از رایج ترین انواعش به صورت مراحل زیر هست:
۱. پیدا کردن استاد 
۲. ایمیل زدن به اون استاد و مطرح کردن تمایلتون برای تحصیل تحت نظر ایشان
۳. بعد از گرفتن رضایت استاد، اپلای رسمی برای دانشگاه از طریق وبسایتش (ارسال مدارک مورد نیاز)
۴. انتظار چند ماهه
۵. در صورت پذیرش از دانشگاه و صدور نامه قبولی، وقت گرفتن از سفارت اون کشور برای مصاحبه ویزای تحصیلی
۶. انتظار برای نتیجه درخواست ویزا
۷. در صورت صدور ویزا، گرفتن بلیط هواپیما و پرواز کردن به مقصد رویاییتون

به نظر سر راست میاد؟ اما هر کدوم از مراحل بالا هفت خوان رستمیه برای خودش.
در ضمن قبل از مرحله ۱، یه مرحله صفر ناگفته هم وجود داره به اسم "آماده سازی رزومه تحصیلی"، اون خودش چند سال زمان می بره!!

علاوه بر اون، یک پروسه میانی دیگه هم لابه لای این مراحل وجود داره: بحث فاند و تامین مالی هزینه های زندگی شما در کشور مقصد.

این مرحله برای ما ایرانیا از اهمیت زیادی برخورداره، چون با دلار ۲۷ تومانی و ۲۸ تومانی نمیشه از مامان جان و باباجان انتظار داشت که شما رو در تمام دوره تحصیل و زندگی خارج ساپورت کنن. بحث کار پاره وقت ۲۰ ساعت یا ۲۸ ساعت هم موضوع جدایی هست که بهش می پردازیم بعدا.

و اما بحث پروسه "آماده سازی رزومه"
همه مراحل اپلای سخته، اما این مرحله سخت ترینش هست. بعضی قسمتاش جبران ناپذیره، بعضی قسمتاش رو هم نه، میشه جبران کرد (هر چند برای جبرانش از عمر و زمان گرانبها مایه می ذاریم، پس چه بهتر که از اول درست انجامش بدیم).

I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned!

سه ستون اصلی روزمه:
۱. معدل (در اکثر مواقع جبران ناپذیر اگر فرصت نمره آوردن رو از دست بدیم)

۲. مدرک زبان (آیلتس یا تافل + جی آر ای (در صورت نیاز)

۳. مقاله (مخصوص بچه ها ارشد و دکترا، خصوصاااا دکترا)

موارد فرعی:
۱. موضوعی که تو مقطع قبلی به عنوان پروژه یا پایان نامه روش کار کردی
۲. سوابق پژوهشی دیگه: مشارکت تو نگارش کتاب، ترجمه کتاب، ثبت اختراع، المپیاد، رتبه کنکور (یه ذره)، و هر نوع دستاورد پژوهشی دیگه
۳. توصیه نامه های خفن و درست و حسابی از اساتید مقاطع قبلی (پس رابطه علمی خوبی با اساتیدتون داشته باشید که بعدا دستشون بره براتون توصیه نامه بنویسن چون سر این قضیه بعضیاشون بازی زیاد درمیارن)

افسانه های رایج:

دانشگاه محل تحصیل مهمه

جواب کوتاه: نه! مهم نیست

جواب مفصل: دوستان عزیزی که گول این باور رو خوردید و چون دانشگاه آزاد و پیام نور و غیرانتفاعی هستید از اپلای ناامید شدید، این تقسیم بندی دانشگاه ها فقططططط تو ایران معنا داره. 
بله، درسته، دو سه تا از دانشگاه های ایران مثل شریف و تهران و امیرکبیر یه ذره توی برخی محیط های آکادمیک خارجی شناخته شده هستن و اگر دانشجوی این دانشگاه ها باشید شاید یه ذررره امتیاز مثبت تلقی بشه. اما همین و بس! بقیه دانشگاه های ایران، آزاد و سراسریش هیچ فرقی برای خارخیا نداره.
اینم بگم که بهترین دانشگاه های ایران از ۴۰۰ رتبه اش هیچ وقت بهتر نشده. رتبه ای که در رنکینگ های بین المللی رتبه زیر متوسط محسوب میشه. من خودم دانشگاه تهرانی هستم و بی تعصب می گم فقط پیش مامان و بابا و خاله و عمو میشه به این چیزا نازید😁، تو پروسه اپلای دانشگاه های اون ور آب، تو شما دنبال چیزهای دیگه ای هستن، نه دانشگاه محل تحصیلتون در ناف خاورمیانه!🥴

فلانی نابغه بود براش دعوتنامه فرستادن از فلان دانشگاه

دوستان عزیز دانشگاه های دنیای واقعی مثل هاگوارتز عمل نمی کنن که براتون بدون درخواست قبلی با جغد نامه قبولی بفرستنا! شما مریم میرزاخانی و آلبرت انیشتن هم که باشی، تا درخواست رسمی ندی، رزومه ارائه ندی و رزومه ات مورد بررسی واقع نشه هیییچ خبر از قبولی نیست.

بچه‌ها، دیروز داشتم از تعجب شاخ درمیاوردم

جاریمو دیدم، انقدر لاغر و خوشگل شده بود که اصلا نشناختمش؟!

گفتش با اپلیکیشن زیره لاغر شده ، همه چی می‌خوره ولی به اندازه ای که بهش میگه

منم سریع نصب کردم، تازه تخفیف هم داشتن شما هم همین سریع نصب کنید.

رتبه کنکورم دو رقمی شده چطوری بورس بشم
رتبه کنکور به تنهایی اندازه پشمک هم تو پروسه اپلای نقش نداره.
رزومه دوست عزیز! رزومه مهمه!! 

تازه دیپلمم رو گرفتم، چطور بورسیه بگیرم برای کارشناسی
این مورد به اندازه موهای سر همه نی نی سایتی ها روی هم تو سایت به چشمم خورده. دوستان عزیز به جز موارد بسیااااار خاص و نادر (عمدتا بورسیه های دولتی فقط) هیچ دانشگاهی برای مقطع کارشناسی بورسیه نمیده. اصلا براشون صرفه نداره. اگر دلتان خواست برای بورسیه های دولتی یه سری کشورها (فرانسه، ایتالیا، کره، چین، ژاپن و ...) شرکت کنید. ولی این رقابت ها به شدت فشرده اس و نهایتا یک تا سه نفر می گیرن برای مقطع کارشناسی و شرایطشون هم دشواره. مثلا برای بورسیه ژاپن مقطع کارشناسی باید زبان ژاپنی رو در سطح بسیار بالا بلد باشید (شرطی که برای مقطع ارشد و دکتری بورسیه دولتی ژاپن وجود نداره). 
در غیر این صورت، دندان بر جگر بگذارید. اگر انگیرتون برای مهاجرت هوس نوجوانی نیست و واقعیه، کارشناسی رو توی ایران بخونید و برای ارشد و دکترا اقدام کنید.

برا مهاجرت تحصیلی باید رفت سراغ وکیل و موسسات مهاجرتی
اگر پول اضافه برای خیرات کردن دارید، بله! حکایت مراجعه به موسسات مهاجرت تحصیلی حکایت اون دوستانیه که ثبت نام کنکورشون رو میدن کافی نت براشون انجام میده: پول میگیره و با کیفیت کمتر، کاری رو که شما تمام و کمال می تونید خودتون انجام بدید، یه جوری انجام میده. اون "کیفیت کمتر" واژه کلیدیه. موسسات مهاجرتی خداد تومن پول می گیرن تا به شما راهنمایی کنن چطوری رزومه بنویسید، چطوری ایمیل بزنید و چه زمانی از سال اپلای کنید! شما رو با توصیه های زرق و برق دار وسوسه می کنن: مثلا برات وبسایت می زنیم که رزومه تو اون تو نمایش بدی یا برات استاد پیدا می کنیم! در اخر هم هیچ تضمین خاصی برای قبولی شما بهتون نمی دن و اگر جور نشه شونه بالا می اندازن و سر تکون می دن و با حالت فکورانه ای (!) می گن که: چیزه..اخه می دونی! شرایط الان سخت شده. دیگه مثل قدیما نیست‌!! سختگیری می کنن و اینا.
(ولی اینو اول کاری که داشتی میلیون ها تومن براش واریز می کردی بهت نمی گن)، خرشون که از پول گذشت رو می کنن و شما می مونید و پول و زمان تلف شده.

من سعی می کنم هر روز یا هر دو روز یه تاپیک جدید بزنم و تک تک این فرایند ها رو باز کنم تا حد امکان. خواهشا پولتون رو برای موسسات و وکلا دور نریزید. هر کاری اونا برای شما می کنن، شما بهترش رو می تونید برای خودتون انجام بدید.

تا تاپیک های بعدی بدرود

موفق باشید