2777
2789

متن زیر سخنرانی مایکل کیمل، مردی از طبقه متوسط جامعه آمریکا در برنامه تد تاک (TED  Talk) را در مورد اهمیت برابری جنسیتی برای آقایون خلاصه کرده.

صبور باشید و دقیق بخونید.

"حتما از خودتون می پرسید مردا رو چه به برابری جنسیتی! برابری جنسیتی درباره خانوماست، مگه نه؟! ولی من یه مرد معمولی و سفیدپوستم که اومدم در این باره براتون حرف بزنم!

سی سال پیش وقتی یه دانشجوی ساده بودم، یه روز با چندتا از همکلاسیام دور هم جمع شدیم و به بحث فمینیسم پرداختیم. می دونید اون موقع با وجود اینکه خروار ها مقاله درباره فمینیسم وجود داشت اما هیچ کلاس درس یا دوره آموزشی براش طراحی نشده بود. پس ما همون کاری رو کردیم که دانشجو ها معمولا می کنن: هر هفته دور هم جمع میشدیم، یه مقاله درباره فمینیسم می خوندیم و دربارش بحث می کردیم. این جمع متشکل بود از 11 تا خانوم و من!! به عنوان تنها مرد اون جمع.

توی همین بحثا بود که یه شب اتفاقی افتاد که نگرش من رو برای همیشه تغییر داد. شاهد بحث بین دو تا از خانوما بودم (یکی سفید پوست و دیگری سیاه پوست). خانمی که سفیدپوست بود گفت: همه زنا بلااستثنا خفقان و ناعدالتی یکسانی رو تجربه می کنن. این شرایط برای تمامی زنا کاملا یکسانه.

خانمی که سیاه پوست بود اینطور جواب داد: من فکر نمی کنم واقعا همینجوری باشه!!! بزار یه سوال ازت بپرسم. صبح وقتی توی آینه رو نگاه می کنی چی می بینی؟

زن سفید پوست: یک زن رو می بینم.

زن سیاه پوست: خوب می بینی؟تفاوت همینجاست. من وقتی توی آینه رو نگاه می کنم چیزی که من می بینم یه زن سیاه پوسته! برای من نژاد مرئی و قابل لمسه. ولی تو حسش نمی کنی. "برتری داشتن" اینجوری کار می کنه! کسی که اون برتری رو داره متوجهش نمیشه. سفیدپوستا به سفیدپوست بودنشون فکر نمی کنن همینطور که پولدارا به پول داشتنشون فکر نمی کنن و براشون چیز عادی ای هست. اما من هر لحظه که هوشیارم نژادم تو چشمم هست".

و من آقا که شاهد این بحث بودم تازه به نکته ای که می خواست بگه پی بردم: درباره جنسیت هم همینطوره. چون می دونید وقتی منِ مرد سفیدپوست به آینه نگاه می کنم چی می بینم؟ فقط یک انسان! فارغ از نژاد و فارغ از جنسیت. چون هر دوی اینها برای من تو اجتماع مزیت و برتری محسوب میشه پس هر دوی اینها برام نامرئیه.

I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned!

دوست دارم بهتون بگم این مشکل همون سی سال پیش قالش کنده شد. اما همین چند وقت پیش دوباره سر یه چیزی یاد این قضیه افتادم. من استاد کلاس برابری جنسیتی هستم و همکار خانومی دارم که اونم همین کلاس رو تدریس می کنه. وقتایی که من تدریس می کنم ایشون به عنوان سخنران مهمان سر کلاس من میان و وقتایی که ایشون تدریس می کنن من سخنران مهمان تو کلاساشم.

یک بار که سخنران مهمان کلاسش بودم (یه سخنرانی با حضور 300 دانشجو)، وقتی رفتم بالا تا سخنرانی کنم یک دانشجو بهم نگاه کرد و گفت: خدا رو شکر!! بالاخره یه نظر بی طرفانه رو می شنویم!!! در تمام طول اون ترم هر وقت که همکار مونث من بنده خدا یه کلام از دهنش درمیومد همه چشماشون رو می چرخوندن و می گفتن: پووف معلومه که تو اینو میگی! تو یه زن هستی! بی طرفانه نسبت به این موضوع نظر نمی دی!

هیچکس اون رو به چشم یک انسان تحصیل کرده که با آگاهی نسبت به رشته اش داره حرف می زنه، نمی دید. اگر می گفت: در آمریکا نابرابری جنسیتی ساختاری وجود داره، همه فقط زن بودنش رو می دیدن و همین کافی بود تا به حرفاش بی اعتنا باشن. اما هر بار که من صحبت می کردم و همین جمله رو تکرار می کردم واکنششون کاملا متفاوت بود و می گفتن: اوه چه جالب. قابل تامله واقعا!

بنابراین اگر "جنسیت" رو برای آقایون مرئی بکنیم گام اول رو برای جلب حمایت مردا از برابری جنسیتی برداشته ایم. وقتی اولین بار بحث برابر جنسیتی مطرح شد، مردا سه دسته واکنش کلی نشون دادن: گروه اول قبول داشتن که عادلانه اس و اخلاقی و باید جا بیفته.

دسته دوم وقتی این مشکل رو از زبون خانم ها شنیدن با حالت عقل کل بودن سر تکون دادن و با نگاه از بالا به پایین شروع کردن به توضیح خفقان جنسیتی به خود خانم ها! انگار که بگن: مرسی این مشکل رو به سمع و نظر ما رسونید. از اینجا به بعدشو خودمون پیگیری می کنیم شما تشریف ببرید!!

و اما دسته سوم: همون دسته معروفی که برابری جنسیتی رو معادل ضعیف کردن مردا دونستن! من توی یه برنامه تلویزیونی شرکت کردم که طرف مناظره من چهار مرد سفید پوست بودند. اونا از این می نالیدند که چطور موقعیت های کاری و شغلی خوب رو از دست دادن چون کمپانی ها به خاطر برابری جنسیتی و نژادی به سیاه پوست ها و خانما موقعیت های شغلی بیشتری را پیشنهاد می دادند. اونا معتقد بودن در آمریکا مردای سفید قربانی های حقیقی نابرابری جنسیتی و نژادی هستند!

و می دونید اسم این برنامه چی بود؟؟

"یک زن سیاه پوست شغل من رو دزدید"

وقتی حرفاشون تموم شد و نوبت من شد گفتم: من فقط یه سوال دارم و اونم درباره عنوان این برنامه هست. به طور دقیق تر با یه واژه خاص توی این عبارت مشکل دارم؛ واژه "من". چه کسی توی سر شما این ایده رو فرو کرده که این شغل مالِ شما بوده؟ شغل من یعنی چی؟! این یک فرصت شغلی بوده توی یه کمپانی؟ کی گفته که این شما تعیین یا کنار گذاشته شده؟! چرا عنوان برنامه "یک زن سیاه پوست اون شغل رو گرفت" نیست؟ این حس خود محق دونستن از کجا میاد؟

I would rather have questions that can't be answered than answers that can't be questioned!

اگر ما دست روی این حس خود محق بینی در مردها نگذاریم، هیچ وقت نمی فهمیم چرا مردا اینقدر با برابری جنسیتی مخالفت می کنن. اما حالا اصلا این سوال پیش میاد، این اقایون اصلا چرا باید از برابری جنسیتی حمایت کنن؟ چه منفعتی براشون داره؟

اگر به خواسته و اهدافی که مردها از زندگی دارن گوش بدید، می بینید اتفاقا برابری جنسیتی خیلی به نفعشونه. بسیاری از مطالعات نشون داده اند که کشورهایی که بالاترین برابری جنسیتی رو دارن شادترین کشورها هستند. فقط قضیه این نیست که تمام این کشورهای شاد توی اروپا قرار دارند! تو خود اروپا هم اون کشورهایی که برابری جنسیتی رو بیشتر رونق می دن از بقیه اروپا شادتر هستند.

برابری جنسیتی برای شرکت ها هم خوبه. تحقیقات انجام شده توسط کاتالیست و همچنین دیگران نشون میده کمپانی هایی که برابری جنسیتی بیشتری دارند، نیروی کار شادتر، نرخ استعفای کمتر، حس فرسودگی شغلی کمتر، فرایند جذب نیروی آسان تر و سریع تر و رضایت شغلی بسیار بالاتری رو نشون می دن.

روسای کمپانی ها معمولا این سوالو مطرح می کنن که اوه پسر! این قضیه برابری جسنیتی قراره کلی خرج رو دستمون بزاره.

در پاسخ بهشون می گم: اتفاقا برعکس! اگر شروع کنین به حساب و کتاب تازه می فهمید تا الان تک جنسیتی و نژادی جلو رفتن چقدر براتون هزینه بر بوده! اکثرا حواسمون نیست که نابرابری جنسیتی چقدر گرونه!

درباره مردا به طور شخصی چطور؟ اونا چطور تو زندگی شخصیشون نغع می برن؟

مردای جوون تو کشورای پیشرفته امروزه خواسته های خیلی متفاوتی دارن: اونا امروزه به شدت دوست دارن روابط خوب و قوی ای با بچه هاشون داشته باشن. از همسرانشون انتظار دارن تو کار بیرون مشارکت کنن و به اندازه خودشون به مشاغلشون متعهد و پایبند باشند.

شاید این معمای تکراری و مشهور یادتون باشه: پدر و پسری توی جاده دچار تصادف میشن. پدر می میره و وقتی پسر به بیمارستان منتقل میشه جراح اونجا با دیدن او میگه که نمی تونه عملش کنه، چون اون پسرشه! چطور همچین چیزی ممکنه؟

باورتون میشه تا سالها این به عنوان یک معمای فکری کوچیک مطرح می شد؟ چون نود و نه درصد ملت به مخیله شون نمی گنجید جراح مادر اون پسر باشه؟ و هر کسی که می تونست به همچین چیز بدیهی جواب درست بده باهوش به حساب می اومد؟

الان دیگه این یه معما نیست. از نسل جوون تو کشورهای پیشرفته این سوال رو بپرسید شونه بالا می اندازن و فوری بهتون می گن که واضحه که جراح زن بوده. این نشون دهنده تفاوت فکری بین نسل هاست!

یه تجربه بگم بهت. الان که دارم اینجا می نویسم کاملاً رایگان، ولی نمی دونم تا کی رایگان بمونه. من خودم و پسرم بدون هیچ هزینه ای یه نوبت ویزیت آنلاین کاملاً رایگان از متخصص گرفتیم و دقیق تمام مشکلات بدنمون رو برامون آنالیز کردن. من مشکل زانو و گردن درد داشتم که به کمر فشار آورده بود و پسرم هم پای ضربدری و قوزپشتی داشت که خدا رو شکر حل شد.

اگر خودتون یا اطرافیانتون در گیر دردهای بدنی یا ناهنجاری هستید تا دیر نشده نوبت ویزیت 100% رایگان و آنلاین از متخصص بگیرید.

تحقیقات و داده ها نشون می ده برابری جنسیتی یک بازی یه سر باخت یه سر برد نیست. بلکه برد-برده! مردایی که بین کار بیرون و کار خونه تعادل ایجاد می کنن (و همچنین همسرانشون)، فرزندانشون عملکرد بهتری تو مدرسه دارن، کمتر غیبت می کنن، درصد موفقیت بالاتری دارن و کمتر به مشاور کودک نیاز پیدا می کنن.

پس وقتی مردا در کار خونه سهیم میشن (دقت کنید: کمک نه، بلکه سهیم شدن!)، بچه هاشون شادتر و سالم ترن. زن هاشون هم شادترن، کمتر دچار افسردگی میشن، بیشتر به ظاهرشون می رسن، باشگاه می رن و میزان رضایت از رابطه زناشویی هم به طرز قابل ملاحظه ای بالاتر می ره!

مردایی که تو کار بیرون و خونه با همسرانشون سهیم میشن خودشون کمتر سراغ سیگار و الکل می رن، سالم تر می مونن، نرخ افسردگی در اونا پایین میاد، کمتر سراغ مواد مخدر می رن، کمتر میرن اورژانس و بیشتر میرن چکاپ های ماهیانه برای آگاهی از سلامتشون.

پس وقتی منطقی فکر کنیم، کدوم مردی هست که اینها رو نخواد؟

منبع: یوتوب، کانال TED،

ویدیو: Why Gender Equality is Good for Everyone- Men Included