آیا لعن و نفرینهای ذکر شده در زیارت عاشورا مغایر با سبک و سیاق دین اسلام در برخورد با ظالمان و ستمگران نیست؟
در قرآن حکیم آمده است که بدی را به نیکی دفع کنید؛ چنانکه دفع و لعن تاریکی روشن کردن چراغ است نه تاریکی را نفرین کردن. البته میتوان بطور کلی لعن و دورباش خدا را بر همه ستمکاران از این حیث که ستم میکنند اعلام کرد و این دورباش خود توجه به این نکته است که ظلم و تجاوز و تعدی و فریب موجب دوری از رحمت خدا و دوری از همه خوبیها و زیباییهاست و انسانهای بد به فرمان تکوینی خداوند از همه برکتها محروم هستند؛ بنابراین لعن، عملی است که ما باید انجام دهیم و آن کاری در خلاف جهت بدکاران است و تنها با کار خوب میتوان کار بد را لعن کرد و این کار زبان نیست.
عشق آمدنی است یا آموختنی؟
هم درست است که عشق آمدنی است؛ یعنی عطا و موهبت الهی است که زمینه رسیدن به آن را در ذات فراهم کرده است و هم آموختنی است؛ به معنی آنکه میتوان اسرار و اطوار عشق را از بزرگان جهان آموخت. از جمله مولانا بیش از همه از عشق سخن گفته است.
آیا مرگ باعث جدایی همیشگی افراد از نزدیکان خود میشود؟
یکی از نامهای روز قیامت یومالجمع است؛ به این معنی که انسان از هر کسی که جدا شده است و شوق دیدار او را دارد، به دیدار او خواهد رسید.
اگر دنیا، برزخ، آخرت و... را به شکل یک سیستم ببینیم، آیا راه خروجی از این سیستم وجود دارد؛ به شکلی که هنوز ماهیت خود را به عنوان یک انسان حفظ کرده باشیم؟
آری. آدمی میتواند از همه مدارج هستی و از همه سیستمها بیرون جهد و به قول نظامی خطاب به انسان گوید:
دور تو از دایره بیرونتر است
از دو جهان قدر تو افزونتر است
در کتاب «در قلمرو زرین» و نیز در کتاب«در صحبت مولانا» در گوشه و کنار آن به این نکته مکرر اشاره شده است که آدمی به تعبیر شکسپیر موجودی شگفت و نامتناهی است و هیچ حد و مرزی برای پرواز او وجود ندارد.
محبوبترین آیه شما در قرآن و محبوبترین غزلها و مهمترین توصیههای شما چیست؟
توصیه اینجانب این است که شما با کتابهای جوانان و فرهنگ جهانی که چهار جلد آن با عنوانهای «در صحبت سعدی»، «قلمرو زرین»، «در صحبت مولانا» و «در صحبت قرآن» است آشنا شوید؛ زیرا در این کتابها من مجموعهای از محبوبترین قطعات ادب فارسی و انگلیسی و همچنین محبوبترین آیات قرآنی را گرد آوردهام؛ از این رو گمان دارم اگر این کتابها را بخوانید از شیوه نگارش میتوانید خودتان به بهترینها دست یابید؛ زیرا ممکن است چندین بهترین وجود داشته باشد که هر یک به جهتی بهترین هستند؛ برای مثال فقط یک آیه از قرآن را که شاید بیشترین حکمت علمی و عملی در آن مندرج باشد ذکر کنم و آن آیه 110 سوره کهف است و شما را به خواندن تفسیر این آیه در کتاب در صحبت قرآن، قطعه 169 با عنوان شرط رسیدن به دیدار خداوند توصیه میکنم.
.