خیلی از افراد این سوال رو دارن. اجتماعی بودن یه مهارته، نه یه ویژگی مادرزادی. یعنی مثل رانندگی یا آشپزی، با یادگیری و تمرین میشه بهترش کرد.
اینم یه راهنمای ساده و قدم به قدم:
قدم اول: ذهنت رو آماده کن (داشتن اعتماد به نفس)
۱. با خودت حرف بزن: قبل از رفتن به جمع، با خودت تکرار کن: "من میتونم"، "من ارزش دوست پیدا کردن رو دارم". این حرفها مسخره به نظر میرسن، ولی واقعاً تأثیر دارن.
۲. هدف کوچک انتخاب کن: نگو "من باید مرکز توجه باشم". بگو: "امروز قصد دارم با یک نفر سلام و احوالپرسی کنم و اسمش رو بپرسم". همین!
۳. یادت باشه تو تنها نیستی: خیلی از افراد در جمعها استرس دارن. تو تنها کسی نیستی که کمی عصبی هستی.
قدم دوم: شروع ساده (یخجال رو بشکن)
۱. زبان بدنت رو باز کن:
* لبخند بزن(یه لبخند کوچیک و طبیعی).
* راست بشین یا بایست.
* سرت رو بالا بگیر.
* تماس چشمی داشته باش(میتونی به نقطهی بین چشما یا پیشونی طرف نگاه کنی اگر مستقیم خیره شدن برات سخته).
۲. با یه سلام ساده شروع کن:
* "سلام،حالتون چطوره؟"
* "سلام،چطورید؟"
* حتی یه"سلام" ساده با یه لبخند کافیه.
۳. سوالای باز بپرس: سوالایی که جوابش "آره" یا "نه" نیست. اینطوری گفتگو ادامه پیدا میکنه.
* به جای:"امتحان سخت بود؟" بپرس: "نظرت در مورد امتحان چیه؟"
* به جای:"خوش گذشت؟" بپرس: "امروز چیکار کردی؟"
* سوالای کلی:"از کدوم فیلم/آهنگ/کتاب خوشت میاد؟"، "برای تعطیلات معمولاً چیکار میکنی؟"
قدم سوم: هنر گوش دادن (مهمترین قسمت)
مردم کسی رو دوست دارن که به حرفاشون گوش بده.
۱. تظاهر به گوش دادن نکن، واقعاً گوش بده. به جای اینکه تو ذهنت در حال آماده کردن جواب باشی، واقعاً به حرف طرف مقابل توجه کن.
۲.سوالای بیشتر بپرس: نشون بده داری گوش میدی.
* "چه جالب!بعدش چی شد؟"
* "دربارهش بیشتر بگو."
* "چه حسی داشتی؟"
۳.حرفاشو خلاصه کن: بگو "یعنی توضیح میدی که فلان اتفاق افتاد و تو احساس غم کردی؟" این نشون میده کاملاً حوست بهش هست.
قدم چهارم: خودت رو نشان بده (ارتباط عمیقتر)
۱. چیزای کوچیک از خودت بگو: حالا که طرف مقابل حرف زد، نوبت توئه. لازم نیست رازای بزرگ رو فاش کنی. یه خاطرهی کوچیک، یه علاقهمندی ساده.
* "منم عاشق اون فیلمم!صحنهی پایانی شکهم کرد."
* "من وقتی استرس دارم،آشپزی میکنم."
۲.تعریف صادقانه کن: یه چیز کوچیک و واقعی رو پیدا کن و تعریف کن.
* "عجب لباس قشنگی داری."
* "نحوهی توضیح دادن این مطلب توسط تو واقعاًعالی بود."
قدم پنجم: ارتباطت رو حفظ کن
اجتماعی بودن فقط برای اولین بار نیست.
۱. دنبال کردن رو فراموش نکن: اگر با کسی آشنا شدی و شماره یا پیجش رو گرفتی، یه پیام ساده بفرست: "از آشناییت خوشحالم" یا دربارهی یه موضوعی که باهم صحبت کردید دوباره صحبت کن.
۲.پیشنهاد بده: "یه هفتهی دیگه قراره بریم سینما، دوست داری بیای؟"
---
چند ترفند کوچک و کاربردی (برای روز مبادا!)
· یک "جعبه ابزار" برای خودت داشته باش: چند تا موضوع کلی (مثلاً آب و هوا، یه سریال معروف، یه خبر ورزشی یا فرهنگی) همیشه تو ذهنت باشه تا اگر گفتگو خشک شد، ازشون استفاده کنی.
· اسم افراد رو تکرار کن: وقتی کسی اسمش رو میگه، بگو: "سلام [اسمش]، خوشوقتم". این کار کمک میکنه اسمش رو فراموش نکنی.
· اگر استرس گرفتی، یه نفس عمیق بکش: به خودت یادآوری کن که قرار نیست تو یک شبه ستارهی محبوبیت بشی. هدف، ارتباط انسانیِ ساده و لذت بردن از اون لحظهست.
چیزایی که نباید انجام بدی:
· با گوشی مشغول بشی.
· پشت سر بقیه غیبت کنی.
· فقط از خودت حرف بزنی.
· منفیگرا باشی و دائم شکایت کنی.
یادت باشه: اجتماعی بودن مثل عضلهس. هرچقدر بیشتر تمرین کنی، قویتر میشی. از موقعیتهای کوچیک شروع کن (مثلاً صحبت با مغازهدار، همسایه، همکلاسی) و کمکم پیشرفت کن. شکست نمیخوری، فقط تمرین میکنی.
امیدوارم کمک کنه! موفق باشی.