2777
2789
عنوان

1-طرحواره بازداری هیجانی

463 بازدید | 34 پست

سلام و درود بر همگی 

بازداری هیجانی یعنی چه ؟ 

شاید بهتر باشد پیش از آنکه درباره طرحواره بازداری هیجانی و علائم و نشانه‌های آن صحبت کنیم، به مفهوم بازداری هیجانی بپردازیم.  بازداری هیجانی به حالتی گفته می‌شود که فرد جلوی بروز احساسات و برون‌ریزی آن‌ها را بگیرد. 

برای مثال زمانی که شما مانع از بروز بیرونی خوشحالی یا ناراحتی خودتان می‌شوید یا سعی می‌کنید که احساسات گوناگون درونی‌تان را پنهان کنید، به بازداری هیجانی روی می‌آورید. در واقع مقدار بسیار کمی از بازداری هیجانی در موقعیت‌های خاصی از زندگی بسیار طبیعی و نرمال است.

اما مواردی وجود دارد که این بازداری هیجانی به مقدار بسیار زیادی رخ می‌دهد و می‌توان باعث بروز مشکلاتی در افکار، رفتار، شخصیت و ... فرد شود و خودش را به شکل یک طرحواره ناسازگار در بزرگسالی نشان دهد.

تعریف طرحواره بازداری هیجانی:

بهترین تعریف از طرحواره بازداری هیجانی به این شکل مطرح می‌شود:« به بازداری افراطی اعمال، احساسات و ارتباطات که به شکل خودانگیخته انجام می‌گیرد، طرحواره بازداری هیجانی می‌گویند.»

به زبان ساده فردی که این طرحواره را درون خود دارد، به یک خویشتن‌داری خودخواسته مبتلاست که باعث می‌شود جلوی ابراز هیجانات، احساسات و ... خود را بگیرد. طرحواره بازداری هیجانی در پی ترس و تلاش برای از دست ندادن و طرد نشدن از سوی دیگران یا احساس شرم و همچنین کنترل نداشتن بر تکانه‌های شخصی بروز می‌کند.

به همین دلیل اغلب کسانی که در برخورد با افراد طرحواره بازداری هیجانی قرار می‌گیرند، آن‌ها را فردی بی‌تفاوت و بی‌احساس می‌نامند که در بروز عواطف خودشان مشکل دارند.

عزیزدلم لطفا درخواست دوستی نده 💛 شاید هدف خلقتم کمک کردن و مفید بودنه  ☺💜

مهم‌ترین ویژگی افرادی با طرحواره بازداری هیجانی 

افرادی که با طرحواره بازداری هیجانی درون خود زندگی می‌کنند، با ویژگی‌های مشخصی شناخته می‌شوند و و رفتارهای خاصی در آن‌ها بروز می‌کند. مهم‌ترین ویژگی‌های این افراد را می‌توان در موارد زیر جست‌وجو کرد:

_ این افراد از حرف زدن درباره هیجانات خود به شدت اجتناب می‌کنند و از آن گریزانند. در واقع در یک محدودیت هیجانی معین زندگی می‌کنند که در آن جلوی بروز احساسات و هیجانات درونی خود را می‌گیرند.

_ این افراد به جای هیجانی یا بیانگر بودن (صحبت درباره احساسات و هیجانات)، از نظر عاطفی بی‌تفاوتند و معمولا برای کنترل تمایلات پرخاشگرانه خود تلاش می‌کنند.

_ افرادی که با طرحواره بازداری هیجانی زندگی می‌کنند، در روابط بین فردی، خویشتن‌داری را جایگزین صمیمت می‌کنند و در واقع رابطه خود را بر پایه خویشتن‌داری بنا می‌کنند.

_ آنها می‌ترسند که اگر هیجاناتشان را بروز دهند، کنترل خود را از دست بدهند و به همین دلیل با طرد یا رهاشدگی روبه‌رو شوند.

_ بیمارانی با این طرحواره ذهنی، از بروز هیجاناتی اجتناب می‌کنند که بهتر است بیان شود. باید گفت همه کودکان در برخورد با اطرافیان خود و برای حفظ احترام آن‌ها، از بروز برخی هیجانات جلوگیری می‌کنند. اما بیماران طرحواره بازداری هیجانی به شکل افراطی این کار را انجام می‌دهند.

_ این افراد آنقدر درگیر کنترل هیجانات و جلوگیری از آن‌ها هستند که در اغلب موارد فراموش می‌کنند که رفتار عادی و طبیعی چیست و قادر به تفریح کردن نیستند.

_ آن‌ها بیشتر در حوزه‌هایی مثل خشم، احساسات مثبت مثل خوشحالی، عشق و دوست داشتن و همچنین برانگیختگی جنسی به بازداری هیجانی روی می‌آورند و توانایی بیان آسیب‌پذیری و احساسات خود را ندارند.

_ تاکید این افراد بر عقلانیت است و در بیشتر موارد این کار را به صورت افراطی انجام می‌دهند.

_ به علت خشمی که درون آن‌ها جمع می‌شود و آن را بروز نمی‌دهند، عموما نسبت به دیگران متخاصم هستند و دلخوری دارند.

_ کسانی که این طرحواره را دارند، معمولا با افرادی وارد رابطه عاشقانه می‌شوند که بسیار هیجانی و تکانشی هستند! علت این اتفاق به احتمال زیاد، جنبه سالم شخصیت آن‌ها و تمایل برای ظهور کودک خودانگیخته درونی‌شان است.

ریشه‌های تحولی طرحواره بازداری هیجانی

هر طرحواره با توجه به پیش‌زمینه و شرایط خاصی به وجود می‌آید و علل شکل‌گیری آن تحت تاثیر اتفاقات ویژه‌ای است. ریشه‌های تحولی این طرحواره در موارد زیر جای می‌گیرد:

خانواده بسیار سخت‌گیر

کودکانی که در خانواده‌های بسیار سخت‌گیر با قوانین سختگیرانه مشخص زندگی می‌کنند، اغلب به این طرحواره دچار می‌شوند. آن‌ها به دلیل سخت‌گیری‌های والدین خود نمی‌توانند هیجاناتشان را به شکل واقعی بروز دهند و همین مسئله زمینه بروز طرحواره بازداری هیجانی را در بزرگسالی فراهم می‌کند.

سرکوب احساسات

سرکوب احساسات از دیگر دلایل مهم شکل‌گیری طرحواره بازداری هیجانی است. کودکانی که احساساتشان از سوی دیگران نادیده گرفته شده و یا سرکوب می‌شود، در بزرگسالی این طرحواره درون آن‌ها شکل می‌گیرد.

مسخره کردن و یا تلاش برای نادیده گرفتن احساساتی مانند غم، شادی و ... از سوی دیگران، همگی باعث بروز طرحواره بازداری هیجانی می‌شوند.

ترس از بیان نیاز و احساسات

کودکانی که همیشه با ترس از بیان نیازها و احساسات خود روبه‌رو هستند و یا به دلیل نادیده گرفته شدن و ... آن را بروز نمی‌دهند، به بازداری هیجانی مبتلا می‌شوند. جلوگیری از ابراز احساس یا نیاز در کودکی، زنگ خطری برای اصلاح رفتاری دیگران است.

بچه‌ها، دیروز داشتم از تعجب شاخ درمیاوردم

جاریمو دیدم، انقدر لاغر و خوشگل شده بود که اصلا نشناختمش؟!

گفتش با اپلیکیشن زیره لاغر شده ، همه چی می‌خوره ولی به اندازه ای که بهش میگه

منم سریع نصب کردم، تازه تخفیف هم داشتن شما هم همین سریع نصب کنید.

پس در کل این طرحواره دیوار چینی هست که دور احساسات و تمایلات و خواسته هامون میکشیم چون از چیزی میترسیم یا شرم داریم ‌.

🔴**درمان طرحواره بازداری هیجانی** 🔴

ریشه یابی کنید : در خلوت خودتون با مدیتیشن و یا نوشتن از کودکی تا به لحظه حال ، لحظات و رفتارهایی رو به یاد بیارید که شما از خود واقعیتون جلوگیری کردید . 

ممکنه مسبب این خویشتن داری افراطی خانواده و اطرافیانتون باشند . کامل و با جزییات احساس اون لحظه رو برای خودتون تداعی و بیان کنید . 

باورها و رفتارهای آسیب زننده رو بشناسید . 

باورهاتون رو اصلاح کنید : حالا وقتشه که با باورهای غلطی که احاطتتون کرده خداحافظی کنید ، و باورهای صحیح جایگزین کنید . 

مثلا باورتون رو از اینکه ممکنه : با ابراز خشم و نارضایتیتون به فلان شخص و یا چیزی ، اون رو از دستت بدید ،، به این تغییر بدید که : من هم حق اعتراض دارم و نباید بزارم آسیبی بهم وارد بشه . 

رفتارهای درست تمرین کنید : شروع کنید به شادی هاتون رو ابراز کردن ، ذوق کردن ، خشمگین بودن ، اظهار نظر کردن ،  اولش سخته براتون ولی از جمع های دوستانه و خانوادگیتون شروع کنید ابراز کردن تا به جامعه . 

مثلا شما دوست دارید برقصید اما خجالت میکشید یا فکر میکنید خوب نمیرقصید ؟ خب از دوست صمیمی ، خواهر ، مادر ، همسر ، برادر ،خودتون تکی یا کسی که باهاش راحتید شروع کنید به رقصیدن و به خودتون اعتماد به نفس ابراز وجود کردن بدید . 

@دختر_پوتینم  

@andomi  

@niinoo  

@کیا365  

@dorsa_mh ‍ 

درود بر همگی ، چون تاپیک قبلی استقبال کردید ، گفتم شاید اینسری هم براتون جالب و مفید باشه ، پس جسارتا تگتون کردم .🌷

@پاییز99‍ 

درود بر همگی ، چون تاپیک قبلی استقبال کردید ، گفتم شاید اینسری هم براتون جالب و مفید باشه ، پس جسارتا تگتون کردم .🌷

دوتا ، تاپیک طرحواره رو میشه به عنوان بی محل ترین تاپیک ها معرفی کرد 😂🤕 چرا خوو ؟؟ 

البته فداسرمونا شوخی مکنم 😁

دوتا ، تاپیک طرحواره رو میشه به عنوان بی محل ترین تاپیک ها معرفی کرد 😂🤕 چرا خوو ؟؟  البته ...

خوب نمیخندیدی تا جدی بگیرن تاپیک رو....

عکسی .طرحی .رونوشتی....کپی...چیزی نزاشتی که..

هر چی دوسداری بزار ...چرا نشود

.single.          هستم اگر می روم خوشتر ازین پند نیست  //  بسته به زنجیر را لیک خوش آیند نیست // //  عمر گذر کرده را غرق تماشام شدم////سینه کشان همچو موج، راهی دریا شدم//☆ https://rubika.ir/kia365365                    ali365365kia@gmail.com
خوب نمیخندیدی تا جدی بگیرن تاپیک رو.... عکسی .طرحی .رونوشتی....کپی...چیزی نزاشتی که.. هر چی دوس ...

دیگه هرکی دوس داره جدی بگیره 

الکی نیست که سرانه مطالعه کشور انقدر پایینه ،، والا ایناهم مطالب کتاب و رفرنسهای معتبره 😊 

و درمانش چیه عزیزم ؟

لا یمکن الفرار من حبک یا حسین/ تو روزگار بلا لاخیر الا حسین. بچه ها امام حسین خیلی رفیقن ، خیلی با مرام هستند. خیلی دست رفیق هاشونو میگیرند. دعا کنید زائرشون بشم. 
عالی بود مرسی 🤍

خواهش میکنم 

خوشحالم مفید بوده براتون 

ادامه داره..

پیشنهاد مکنم تاپیک قبلی رو هم بخونید ☺

دیگه هرکی دوس داره جدی بگیره  الکی نیست که سرانه مطالعه کشور انقدر پایینه ،، والا ایناهم ...

آفرین....

البته نیمه جدی گفتم ...

چونکه همه بحث ها قرار نیست با چهره ماتم گرفته کنفرانس داد...

واسه ما جانیفتاده متاسفانه البته.....

زنده باد شمامه گیان

.single.          هستم اگر می روم خوشتر ازین پند نیست  //  بسته به زنجیر را لیک خوش آیند نیست // //  عمر گذر کرده را غرق تماشام شدم////سینه کشان همچو موج، راهی دریا شدم//☆ https://rubika.ir/kia365365                    ali365365kia@gmail.com