بله این برای خودِ من هم سوال هست.
من هم خیلی دقت کردم ولی جایی ندیدم.
خیلی مایل بودم بدونم که در لحظه های مرورِ زندگی، اون قسمتهایی که شخصِ تجربه کننده در زندگیش مورد ظلم و ستم قرار گرفته رو، هم دیدن یا نه.
و اگر دیدن به چه صورت بوده، باطنِ ماجرا چی بوده؟
و دقیقا همون قسمتِ تجربه ی آقای زمانی برای من هم ایجادِ سوال کرد، ( همون قسمتی که اون بچه که در خردسالی از آقای زمانی کتک خورده بود و حالا خودش پدر شده و تشکیل خانواده داده بود) وقتی در اثر تجربه ی کتک خوردنش از آقای زمانی و به یا آوردنِ اون، سرِ خانمش داد زد و بداخلاقی کرد، و وقتی خانمش در اثر بداخلاقی اون آقا، بچه ی طفلِ معصوم رو از خودش روند و بچه ناراحت شد، خوب همه ی این ناراحتی ها رو آقای زمانی تجربه کرد،. ولی خودِ اون اشخاص چی؟ اونها هم در آینده با دیدنِ این صحنه ها همون درد و رنج رو تجربه می کنن؟
می دونی عزیزم، تنها جوابی که به نظرم رسید این بود که خوب به خاطرِ همین هست که خدای مهربون ما رو مختار آفریده و حقِ انتخاب داده. و این ما رو در مقابلِ واکنشهامون به مسائل مسول می کنه.
درسته که گذشته و تامل ما با افراد و جامعه، شخصیت و رفتارِ ما را و شکل می ده ولی این از ما سلبِ مسولیت نمی کنه.
چون خدای مهربون به ما ابزاری مثلِ، عقل، هوش و حق انتخاب داده.
وگرنه ما تبدیل به موجودِ منفعلی می شدیم و دیگه رشد و پیشرفت، معنی نداشت.
پس ما با ابزاری که در اختیار داریم مسول زندگی و واکنشهای خودمون در مقابل مسائل هستیم.
ما مسول هستیم که روی خودمون کار کنیم و انسانِ بهتری بشیم. نه قربانیِ شرایط و محیط.