(1) اعتقادات
دختر و پسر باید 1- اعتقادات خود رو توضیح بدن و اینکه چقدر به انجام احکام معتقد هستن. 2- انتظاراتشون از اعتقادات همسر مطلبوبشون چیه. 3. میزان اهمیتی که به اعتقادات میدم و چقدر انجام دادن یا ندادن آن توسط خودم یا همسرم در زندگیم تاثیر داره.
همچینی مواردی که دختر و پسر میتواندد راجبش توضیح دهند:
- چگونگی انجام احکام الهی مثل نماز، روزه، خمس، زکات، غسل و میزان اهمیت دهی به آن
- حضور یا عدم حضور در مراسمات دعا مانند ندبه و زیارت عاشورا، دعای عرفه، دعای کمیل، جلسه قران و...
- حضور در نماز جمعه، نماز جماعت، اعتکاف
- حضور یا عدم حضور در هیئت های محرم یا شب های قدر
- شرکت در سفرهای زیارتی مثل کربلا، مشهد، امام زاده ها و..
- چگونگی عملکردم در شهادت ائمه و نحوهی لباس پوشیدنم
- میزان علاقه ام به موسیقی گوش کردن و دیدگاهم نسبت به آن
- چگونگی اعتقادم به معاد
- عضویت در بسیج و میزان عملکردم
- دیدگاهم نسبت به رهبری و نظام
- دیدگاهم نسبت به شهدا و ارادتم به آنها
- نحوه ی اعتقادم به حلال و حرومی
- اعتقادم به اصولگرا یا اطلاح طلب ها
- شرکت در مراسمات سیاسی مثل راهپیمایی، شرکت در انتخابات
اینکه فرد بگه من فرد معتقدی هستم و به احکام دینی پایبند هستم، جمله ی مبهمی هست. فرد باید برای مخاطب با جزیئات توضیح دهد. زیادن افرادی که میگن ما عاشق خداییم ولی هیچ تقیدی در رعایت و انجام احکام الهی ندارند. زنی شاکی بود که شوهرش وقت خواستگاری او را فریب داده و گفته مهمترین چیز در زندگیم ایمان به خداست. حالا که ازدواج کردیم میبینم نه نماز میخونه، نه روزه میگیره. مرد هم میگفت از نظر من ایمان به خدا یعنی حق کسی رو ضایع نکنی. از نظر من بقیه چیزها ساخته ی روحانیون هست و هیچ جایگاهی در ایمان به خدا ندارد.
ممکنه فردی اعتقاد داشته باشه که ایمان هر کس به خودش مربوط هست. اینکه نماز بخونه یا نخونه به خودش مربوطه. حتی اگه چینین اعتقادی داره باید بگه
درگیری های زن و شوهر پس از ازدواج مانند نمونه های زیر به دلیل غفلت از گفت و گو درباره این مباحث هست:
- به خدا و پیامبر اعتقاد نداره، نماز نمیخونه، روزه نمیگیره، با خمس و زکات مخالفه، گرون فروشی میکنه و رشوه میگیره.
- من توان جسمیش رو ندارم که بخوام روزه بگیرم. ۴یا ۵ روزه بگیرم بعدش دچار مشکل میشم. برای همین بینش استراحت میکنم. نامزدم احساس میکنم خوشش نمیاد؛ مثلا گفت میخوای بخوابی؟ گفتم نه هنوز نماز نخوندم با یه لحنی گفت اهوومم هنوز نمازتم نخوندی نه.
- سه ماه هست که ازدواج کردم شوهرم به نماز و.. اعتقاد نداره و اصرار داره نخونم حتی مسخره هم میکنه؛ مثلاً سر نماز مهرم رو برمیداره و این کارا رو میکنه که نخونم ولی من از سن تکلیف مرتب میخونم و نمیخوام به خاطر کارای این احمق بذارم کنار حتی بعد رابطه میرم حموم غسل میکنم و سریع میخونم ولی متاسفانه چند روزه گیر میده و نمیذاره حمام برم؛ مثلاً آخر شب بعد از رابطه میگه صدای دوش نمی زاره بخوابم. بهانه میاره و منم نماز صبحم قضا میشه. خیلی عذاب وجدان دارم.
- آهنگ میخوندم میگه باریکلا آهنگ هم میخونی. از کجا یاد گرفتی. از نظرش آهنگ گوش دادن ممنوعه
- زنم در جلسه خواستگاری گفته بود که نماز می خونم ولی بعد از ازدواج فهمیدم که برای نماز سهل انگاره و اوایل با تذکر من نماز می خوند و حالا که مدتی گذشته وقتی می پرسم نماز خوندی یا نه، ناراحت می شه یا به دروغ میگه که خوندم. کاش پرسیده بودم که چقدر به نمازش اهمیت میده، چطوری میخونه، اول وقت میخونه یا نه، چقدر برای نماز خوندن اصرار داره. اگه نماز ظهر رو میخونه، صبح هم میخونه؟
- نمیذاره نماز بخونم میگه زشته و خونواده م مسخرهت میکنن.
- چند بار سر این که چرا نمازم اول وقت نخوندم، باهم دعوای شدید کرده.
- یه خط قران بلد نیست بخونه. اصلا دعا توی زندگیش نخونده. تا حالا مفاتیح توی دستش نگرفته. زیارت عاشورا رو بلد نیست بخونه. اعتقادی به شب های مقدس قدر نداره و من باید تنها برم. عزاداری محرم رو با اصرار من میاد. من دوست داشتم با شوهری ازدواج کنم که قلبش وقتی صدای هئیت میاد بتپه. با اینکه در رفاه کاملم و شوهرم رو دوست دارم ولی از زندگیم راضی نیستم.