شفقنا-
آیت الله محمدعلی جاودان در کتاب رهنمای طریق در پاسخ به سوال یک جوان ۱۸ ساله که چگونه شیرینی لذت گناه را از بین ببرد، چند سفارش کرد؛
از جمله این که دوستان دوره گناهکاری را ترک کند و دوستان خوب را جانشین آن ها کند.
متن سوال و پاسخ به شرح زیر است:
سوال:
جوانی ۱۸ ساله هستم اما آن قدر گناه کرده ام که معصیت برایم ملکه شده و دیگر هرچه تلاش می کنم که ترک گناه کنم، نمی توانم. از توسل به اهل بیت تا خواندن قرآن و مراجعه به روانپزشک و همه… را انجام داده ام ولی نتیجه ای نگرفته ام. به نظر جناب عالی چه کنم تا شیرینی گناه را از بین برده و مجددا لذت عبادت را جانشین آن کنم؟
آیت الله جاودان در پاسخ نوشت:
برای ترک گناه به خصوص هنگامی که ملکه شده باشد، باید به فضل الهی «همت» کنید. اولا دوستان دوره گناهکاری را ترک کنید. همه آن ها را کنار بگذارید و دوستان خوب را جانشین آن ها نمایید.
استناد روایی این استاد اخلاق برای ترک گناه، روایتی از امیر مومنان است که فرمود:
«همت خردمند، ترک گناهان و برطرف کردن عیب هاست»
و آیات ۲۸ و ۲۹ سوره فرقان نیز استناد قرآنی برای ترک دوستان دوره گناهکاری است که می فرماید:
«در روز قیامت، شخص ظالم و اهل دوزخ با خود می گوید ای وای بر من! ای کاش که فلانی را به عنوان دوست انتخاب نمی کردم. رفاقت با او مرا از پیروی قرآن پس از آن که به من رسید، محروم ساخت و گمراه کرد. آری! شیطان برای انسان مایه خذلان و گمراهی است».
همچنین استناد روایی استاد برای جانشین کردن دوستان خوب این روایت از امام صادق(ع) است که فرمود «با کسی مصاحبت کن که به او آراسته شوی و با کسی یار نشو که او به تو آراسته شود».
ثانیا از محیط هایی که در آن شرایط گناه فراهم است یا ممکن است فراهم شود، دوری کنید. هیچگاه در محیطی که شرایط گناه فراهم می شود، نمانید. ثالثا اگر گناه از نوع گناهان قوه شهویه است، به طور جدی غذای خود را به ویژه غذاهای پرانرژی را کم کنید.
روایتی از امام صادق(ع) به عنوان استناد دومین سفارش آیت الله جاودان است که فرمود «سزاوار نیست انسان مومن در مجلسی بنشیند که در آنجا معصیت خداوند انجام می شود در حالی که او توانایی تغییر آن جلسه را ندارد.» و استناد سومین سفارش این استاد اخلاق، حدیثی از امام ششم است که فرمود «چیزی برای قلب مومن، زیان بار تر از پرخوری نیست. پرخوری دو خصلت را به دنبال دارد؛ سنگدلی و هیجان شهوت».
رابعا بکوشید قبل از اذان صبح بیدار شوید، اگرچه فقط دو رکعت نماز بخوانید و دعا و تضرعی بکنید. ضمنا همه نمازهایتان را از نظر مساله، وضو، غسل، قرائت، و اول وقت بودن تصحیح نمایید. همچنین هر روز پس از نماز صبح به همین نیت، زیارت آل یاسین را بخوانید. این کارها را مداومت کنید تا انشاء الله خداوند متعال مرحمت فرماید و مشکل حل شود. (صفحه ۴۱)