نظریه﴿ خلاقیت چرا به کنجکاوی گره خورده است؟﴾
همه ما کم و بیش از اهمیت کنجکاوی شنیدهایم و آن را نقطه مشترک بزرگترین مخترعان و دانشمندان جهان میدانیم.
آری اسب کنجکاوی، زنجیری برای جوش دادن دانسته هاست و این مطلب اختصاص دارد به این موضوع و نقش بسیار حیرت آور آن در خلاقیت پس بمانید تا باهم نظری ویژهتر به ویژهترین قدرت دوپای دیوانهی عالم، انسان بکنیم.
در ابتدا لازم میدانم که درباره ویژگی ها و ماهیاتی از کنجکاوی توافقی داشته باشیم تا پایه های ادلهام را بهتر درک کرده و سخنم را برپایهای سست ندانید.
من کنجکاوی را فکوس بر وجود و فرایند هایی میدانم که نمیدانم چرا هستند یا چرا اتفاق میافتدند.
چرا سیب از درخت افتاد؟
چراسنگ نمی بارد اما باران بله؟
چرا فلان ماده با فلان ماده چنین واکنشی نشان میدهد؟
چرا پدرم کفش هایش را همیشه سرمهای انتخاب میکنم؟
چرا اضطراب وجود دارد؟
چرا سوسک ها هستند؟
چرا در فلان مذهب حیوانی را پست میدانند؟
اگر به پرسش های بالا بنگریم شماری درباره وجودند مثل پرسش چرا سوسک هست و شماری دیگر درباره پرسشی درباره خاصیات وجودند.(اتفاق ها)
کنجکاوی را فعلاً به حال خود رها کرده و به دانش و دانستن میپردازم.
علوم مختلف آدم های مختلف صفحه های اینترنت و کلاس های درس اطلاعاتی به ما ارائه میدهند و ما اگر بی سوال و غیر کنجکاو باشیم به هارد و فلش مموری میمانیم که آن اطلاعات برایمان کابرد و اعتباری ندارد پس دانستن بیشتر هم گویا ما را به هاردی با اطلاعات بیشتر تبدیل میکند و این وضعیت جالبی نیست.
اما چطور میشود از دانسته ها برای دانسته ساختن(قضایا و نتیجه گیری ها) استفاده کرد؟
خب طبیعتاً استدلال کردن که ناشی از پاسخ به چرایی می آید.
پس برای خلاق بودن و جواب دادن نیاز به دو فاکتور اساسی داریم؟
چیست ها(اطلاعات)
چرا ها
ذهن و شعوری موفق است که سوال های زیادی را در لحظه در خود ظاهر میکند و برایشان احترام قائل است و کنار آن از هرگونه منبع اطلاعاتی استفاده میکند تا این چرا ها رگه های پنهان و جنبه های مشترکِ کمتر دیده شدهی اطلاعات را وصل کند و منجر به خلاقیت شود که موضوع ما درکنار کنجکاوی بود.
پس اگر بخواهم جمعبندی داشته باشم چنین میگویم که من اگر قصد خلاقیت داشتن دارم ابتدا باید کنجکاو باشم و سوال در خودم بپرورانم و انقدر به دنبال توجیهات دیگران نَدوم و دوم اینکه اطلاعات جدید را در کنار سوال های بخوانم تا سطوحِ پنهان دانسته هارا به هم وصل کنم و خلاق جلوه کنم.
با تشکر