صفحه خوانها، راهکار استفاده از موبایل و کامپیوتر بدون نیاز به دیدن!
سلام. خوب هستین؟
همونطوری که میدونید، صفحه نمایشهای موبایل و لپتاپ و تبلت و کامپیوتر، برای چشم ضرر داره، و جایی میخوندم نگاه کردن به این صفحات به مدت طولانی، ممکنه باعث ضعیف شدن چشم و حتی نابینایی فرد بشه!
مهمترین دلیلش هم نورهای آبیی هست که این نمایشگرها تولید میکنند.
در گوشیهای اندرویدی، باید گزینه حذف کننده نور آبی رو روشن کنید و از تم تاریک یا dark mode در اندرویدهای جدید استفاده کنید و نور صفحه رو هم خیلی زیاد نکنید.
در گوشیهای جدید، گزینه حذف نور آبی یا blue light filter, به مراقبت از چشم یا eye comfort تغییر نام داده که حتما باید این گزینه رو فعال کنید.
آیا میشه بدون نگاه کردن به صفحات نمایش، از امکانات متعدد ویندوز و اندروید بهره برد؟
آیا کار با گوشی و تبلت، حتما به بینایی و نگاه کردن مداوم به صفحه نمایش نیاز داره؟
آیا میشه بدون نگاه کردن به صفحه، کتاب خوند، تایپ کرد، از اینترنت استفاده کرد، و از شبکه های اجتماعی و پیامرسانها استفاده کرد؟
پاسخ به این سؤالات به لطف خدا و پیشرفتهایی که در تکنولوژی اتفاق افتاده، سالهاست که مثبته.
من نابینا هستم و سالهاست دارم با لپتاپ کار میکنم.
کار کردن با گوشی لمسی رو هم تازه یاد گرفتم، گرچه افراد نابینا از سال 92 تا الآن میتونستند از گوشیهای اندروید استفاده کنند.
تا حالا پیش اومده از نگاه کردن به صفحه نمایش کامپیوتر و تبلت و لپتاپ و حتی گوشی موبایل خسته شده باشین و بخواین به جای اینکه به صفحه نگاه کنین، راهکار جدیدی داشته باشین برای کار کردن با وسایل الکترونیکی؟
تا حالا فکر کردین افراد نابینا چطوری میتونن با کامپیوتر و تبلت و موبایل و لپتاپ کار کنن؟
متون رو چطوری میخونن و مینویسن؟
تا حالا شده نورهای آبی صفحه نمایشها چشمتون رو اذیت کنه و دنبال راه جایگزینی برای نگاه کردن به صفحه نمایش باشین؟!
تا حالا شده بخواین یک کتاب طولانی رو بخونین و مرتب باید موس رو حرکت بدین تا صفحه رو جابجا کنین و بخواین همزمان کار دیگه ای هم انجام بدین و این کار براتون وقتگیر و سخت باشه و بخواین یک کتاب خیلی طولانی رو یکجا بخونین بدون اینکه به صفحه نگاه کنید یا موس رو حرکت بدین؟!
جواب تمامی این پرسشها برنامه هایی هستند به نام صفحه خوان.
صفحه خوان، متون مختلفی که در کامپیوتر، اینترنت، گوشی موبایل، تبلت و ... نوشته شده رو برای کاربر میخونه و حتی راهی هست برای اینکه بتونین یک کتاب طولانی رو یکجا بخونید!
سیستم عامل ویندوز، برنامه صفحه خوان رایگانی داره به نام nvda که میتونین اون رو از این سایت دانلود بفرمایین
www.nvaccess.org
رایگان و متنباز و قانونیه و تنظیماتی داره که میتونه از متون فارسی هم پشتیبانی کنه.
سیستم عامل اندروید هم خودش برنامه ای داره بطور پیشفرض به نام talkback که کل محیط گوشی اندروید رو گویا میکنه و میخونه، و برنامه هایی که با صفحه خوان سازگار باشند، به راحتی میشه با تاکبک ازشون استفاده کرد.
در اندروید 9 و ده گوشیهای سامسونگ و همینطور ورژنهای قبلی گوشیهای اندرویدی سامسونگ، (البته پرچمدارانشون) به جای تاکبک برنامه ای دارند به نام voice assistant که میتونین اون رو در تنظیمات قابلیت دسترسی یا accessibility و انتخاب گزینه screen reader فعال کنید.
در سیستم عامل ویندوز، وقتی صفحه خوان nvda رو نصب کنید، بدون هیچ برنامه اضافه ای، میتونید هم متون فارسی هم انگلیسی رو بخونین و شرط استفاده از این برنامه، اینه که کار با کیبورد رو بلد باشین یا یاد بگیرین.
همینطور علاقه داشتن به گوش دادن متون به جای دیدنِ اونها هم شرط مهمیه که کاربران بینا هم بتونند کار با صفحه خوان رو یاد بگیرند.
در سیستم عامل اندروید، اما کار با صفحه خوان تاکبک خیلی متفاوت میشه و کاربر نیاز داره که جسچرهای کار با تاکبک رو یاد بگیره.
مثلا وقتی گزینه contact رو برنامه تاکبک میخونه، بعدش باید دو بار روش ضربه آرومی بزنید تا فعال بشه و بلافاصله عمل نمیکنه که کاربران نابینا هم بتونند به راحتی با گوشی لمسی کار کنند.
سیستم عامل اندروید، متأسفانه بطور پیشفرض از زبان فارسی پشتیبانی نمیکنه، و اگر کسی خواست متون فارسی رو در گوشی اندرویدیش بخونه، لازم هست که برنامه espeak ng رو دانلود و در گوشیش نصب کنه.
اما خودم بیشتر رو صفحه خوان nvda تأکید دارم که اگه کاربران رو ویندوزشون نصب کنن، به نظرم میاد برای کاربران بینایی که به شنیدن متون علاقه داشته باشند، و کار با کیبورد رو هم بلد باشند و یا بخوان که یاد بگیرند، وقتی بتونن بهش عادت کنن، استفادش راحت و لذتبخش باشه.
من که خودم واقعا ازش لذت میبرم و اونقدر خوب تونستم باهاش ارتباط برقرار کنم که با خدا هم عهد بستم همیشه ازش استفاده کنم، حتی اگه یک روزی بینای کامل بشم!
برای nvda, آموزش متنی هم دارم اگر کسی خواست که از این برنامه استفاده کنه، در کامنتها بنویسه یا برام درخواست دوستی بده تا بتونم آموزش رو براش بفرستم.