میتونید با مجموعه کتاب های headway یا top notch یا four corners یا interchange شروع کنید. سطح مورد نظر رو دانلود کنید یا از فروشگاه بخرید. برای تعیین سطح هم فکر کنم یه نگاهی به کتاب ها بندازید ببینید کدوم سطح براتون مناسب به نظر میرسه. پیشنهاد من اینه که از همون اولین سطح شروع کنید. این کتاب های آموزش زبان انگلیسی میتونن به عنوان کتاب های خودخوان خیلی بهتون کمک کنن. به شرطی که تمرینات کتاب و workbook رو انجام بدید و به فایل های صوتیش مرتب گوش کنید.
مجموعه tactics for listening هم خوبه. درسته ظاهرا برای تقویت لیسینیگ هست ولی در واقع مهارت های مکالمه و گرامر رو هم تقویت میکنه.
کتابهای انگلیسی برای کودکان و نوجوانان رو بخونید، یا کتاب داستان انگلیسی که که مخصوص زبان آموزان تنظیم شدن و اگه فایل صوتی داشت اونم گوش کنید. بعد سعی کنید هرچی خوندین رو یا از حفظ برای خودتون بازگو کنید، یا خلاصه اش رو واسه خودتون بگید.
مهم اینه که علاوه بر خوندن، به صورت فعالانه از زبان استفاده کنید. در این مسیر اگه یه همراه داشته باشید که با هم مکالمه کنید و ایرادات هم رو بگیرید عالی تر میشه.
من خودم کتاب های Harry Potter رو سال ها پیش با دقت میخوندم، معنا و تلفظ تمام اصطلاحات و واژه هایی که بلد نبودم رو از دیکشنری چک میکردم، و تا جایی که میتونستم متن کتاب رو توی ذهنم نگه میداشتم. چون کتاب ها جذاب بودن باعث میشدن کار رو ادامه بدم.
فیلم و سریال انگلیسی با زیرنویس انگلیسی زیاد نگاه کنید، مرتب ویدیو رو pause کنید، برگردید عقب، چند بار گوش بدید، گاهی بدون زیرنویس نگاه کنید، سعی کنید گوش و ذهنتون رو تمرین بدید. و اصطلاحات و واژگان و مکالمه ها رو بنویسید و تکرار کنید. این روش هم مؤثره، هم سرگرم کننده.
هر کدوم از این روش ها باعث میشه خیلی زود تغییرات رو در خودتون احساس کنید. لازم نیست همه اینا رو انجام بدید. هر کدوم مقدور بود.