تست بیال:
برای تمایز قند های پنتوز از هگزوز هست که در شرایط اسیدی قندهای پنج کربنه مانند آلدوپنتوز و کتوپنتوز با از دست دادن با به سرعت تبدیل به فورفورال میشوند
فورفورال با معرف اورسینول که همان الکل بزنی هست و آهن کلرید به محلول سبزآبی به وجود میآورند از سرعت تشکیل میتوان به پنتوز یا خگزوزو بودن قند پس برده
اگر رنگ سبزآبی باشد محصول از پنتوز هست ولی اگر به رنگ قهوه ای مایل به قرمز باشد از هگزوزها هست
دیساکارید ها در محیط اسیدی به مونو ساکارید شکسته شده و به صورت فورفورال یا 5- هیدروکسی متیل فورفورال با معرف بیال واکنش نشان میدهد
برای تهیه معرف بیال سه گرم اورسینول را در یک کلرید یک اسید غلیظ حل کرده و به آن دو نیم میلی لیتر کلرید آهن ده درصد اضافه میکنیم
بعد از تهیه یک آن دو میلی لیتر از معرفی را در لوله آزمایش ریخته و یک میلی لیتر محلول قندی به آن اضافه کرده و به مدت یک دقیقه در حمام آب جوش قرار دهید رنگ سبز نشان دهنده وجود پنتوز هست که هرچقدر پررنگ تر باشد نشان دهنده افزایش غلظت پنتوز هست
آزمایش سیلوانف:
برای تمایز گروه آلدئیدی از کتونی هست که در قند های هگزوز مورد استفاده قرار میگیرد (آزمایش سیلوانف بر اساس سرعت متفاوت دهیدراسیون در آلدوهگزوز ها و کتوهگزوزها ابداع شده است)
نیم گرم رزوسینول را در یک لیتر کلریدریک N6 حل میکنیم . حدود سه میلی لیتر از آن را در لوله آزمایش ریخته و یک میلی لیتر محلول قندی به آن اضافه کرده و دو دقیقه در حمام آب قرار داده که تغییر رنگ به قرمز نشان وجود کتوهگزوز هست
آزمایش بندیکت:
برای تمایز قند احیاگر از غیر احیاگر هست و با استفاده از املاح می دو ظرفیتی هست
معرفی بندیکت از ترکیب کربنات سدیم ک برای قلیایی کردن محیط هست و سیترات سدیم ک باعث جلوگیری از رسوب مس هیدروکسید میکند و سولفات مس به وجود میآید
برای تهیه معرف بندیکت صد و هفتاد و سه گرم سیترات سدیم و صد گرم کربنات سدیم را در هشتصد میلی لیتر آب گرم حل کرده و در صورت لزوم از صافی رد کرده حدود هفده گرم سولفات مس متبلور را در صد میلی لیتر آب حل کرده و به محلول خود اضافه کرده و حجم را به یک لیتر رسانده
حدود سه میلی لیتر از این محلول در لوله آزمایش ریخته و دو میلی لیتر از محلول قندی را به آن افزوده و و حدود ده دقیقه در حمام آب جوش قرارداده
سپس از آن خارج کرده و بعد از سرد شدن لوله رسوب قرمز رنگ مشاهده کرده که نشان دهنده وجود قند احیاگر هست که غلضت قند باعث میشود رسوب رنگ بین زر پررنگ تا قرمز آجری فرق کند .
نتیجه:
در مجموعه آزمایشهای انجامشده بر روی کربوهیدراتها، با استفاده از معرفهای مختلف، ویژگیهای شیمیایی قندها مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش بیال، قندهای پنجکربنه (پنتوزها) به دلیل تشکیل ترکیب فورفورال در محیط اسیدی، رنگ سبزآبی ایجاد کردند، در حالی که هگزوزها رنگ قهوهای مایل به قرمز نشان دادند. در آزمایش سیلیوانف، به دلیل تفاوت سرعت دهیدراسیون، کتوهگزوزها (مانند فروکتوز) سریعتر واکنش داده و محلول قرمز رنگ تولید کردند، اما آلدوهگزوزها (مانند گلوکز) تغییر رنگ کندتر یا کمتری داشتند. در آزمایش بندیکت نیز قندهای احیاکننده با احیای یون مس دو ظرفیتی به مس تک ظرفیتی اکسید، موجب تشکیل رسوب قرمز آجری شدند، در حالی که قندهای غیر احیاکننده تغییری در
رنگ محلول ندادند.